Flicka mot fönster

Vad göra när du är ledsen och nedstämd?

När man är ledsen och nedstämd kan det se ut och kännas på flera olika sätt. Bland annat så kan man; tappa lusten att göra saker, vara lättirriterad eller arg, få minskad eller ökad aptit, ha svårt att sova eller somna, ha svårt att koncentrera sig när man läser eller ser på tv. Kanske tycka att problem känns omöjliga att lösa och tankar på att inte vilja leva.

Livsbalans

Magandning.png

En balans mellan vad som ger, mig energi, glädje, får mig att må bra och vad som tar, energi, gör mig ledsen eller får mig att må dåligt.
Läs mer om livsbalans

Någon att prata med

Flickor-pratar_liten.png
Försök att hitta någon som kan lyssna och som förstår att du har det jobbigt nu. Någon som kan få dig att göra saker som leder ut ur ledsenheten. Det kan vara en förälder, släkting, någon från elevvården eller kanske en god vän.

Återgå till gamla rutiner

flicka-med-vackarklocka.png
Det är lätt att man slutar göra sådant som gått "av bara farten" tidigare. Det är viktigt att man försöker ta upp vanorna igen eller försöker hitta nya som kanske fungerar bättre. Vardagsrutinerna kan gälla mat, sömn, fritidsaktiviteter, hygien, läxläsning etcetera
När man mår dåligt kan det vara lättare att komma sig för med saker som följer ett känt mönster, motståndet ökar ofta inför att göra nya, okända saker.

Läs mer om målsättningar

Aktivera sig fast man inte har lust

springer.png
När man är ledsen och nedstämd är det vanligt att man inte känner för att göra saker. Det är att vara nedstämd, om man ska vänta till man känner eller vill göra något kan man få vänta mycket länge, månader eller kanske år.
Under den väntan kan man bli ännu mera nedstämd, just för att man inte gör något, och ju mer nedstämd man blir desto mindre lust att göra något. För att komma någon vart behöver man alltså börja med att göra något så att man får mer lust och intresse, i stället för det omvända.

Aktivitet i sig skapar lust

Aktivitet-skapar-lust.png

Aktivitet bryter ned nedstämdhet och skapar lust och intresse och fortsatt aktivitet ökar intresset för det man gör. Ibland behöver man hjälp med att komma på eller genomföra aktivitet, man börjar i liten skala för att öka efterhand. Det är bra att blanda vardagssysslor med roligare saker när man börjar med detta, saker som man tidigare gillat och blivit glad av.

Läs också ointresse/ingen lust.

Sköt om dig själv!

Acceptans.png


Ta till exempel ett varmt mysigt bad, smörj in dig med en skön hudlotion, bli masserad, träna avslappning kanske med hjälp av instruktionsband (se avslappningsövning), fysisk aktivitet av alla slag frigör hormoner i kroppen som vi mår bra av. Sov mera, lägg dig lite tidigare eller ta en sovmorgon.

Prova också Snorkels app Snorkelövning.
Röstövningar och instruktioner i till exempel lugn andning, avslappning, krisfärdigheter och medveten närvaro.


I frågelådan kan du läsa andras frågor och svar om nedstämdhet

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.