Pojke ser ut genom ett hål

Acceptera svåra händelser

Det finns många saker som händer som är mycket svårt att acceptera, att bli lämnad av någon man tycker om, tragiska händelser och olyckor, att någon behandlar en orättvist, att vi drabbats av sjukdom, eller när saker inte blir som vi tänkt oss. Hur kan vi acceptera att livet är som det är när vi inte kan förändra det, eller göra saker "ogjorda"?

Träna på att acceptera

Man-vi-havet.png

Acceptans och att acceptera att livet är som det är, att situationen är som den är, är svårt, och något man behöver ställa in sig på om och om igen. I början nästan varje sekund. För tankarna kommer; NEJ, jag vägrar, vill inte, kan inte, orkar inte. När vi får just de tankarna, så spänner vi hela kroppen, tänker negativa tankar, låser oss och känner ilska, irritation och vanmakt. För att kunna acceptera en situation så behöver vi göra motsatsen; slappna av, andas lugnt, tänka "så här är det". Träna på att vara MINDFULL, medvetet närvarande, i det som händer just nu. 

Läs mera och prova mindfulness här. 

Prova avslappningsövning här.

Träna acceptans i dagliga livet

bilkö.png

Man kan träna acceptans i olika små situationer i dagliga livet. Sånt som man har svårt att acceptera till exempel då man fastnat i bilkö eller i en lång kö i kassan på affären. Då det slår om till "röd gubbe" då man har bråttom över gatan, vid jobbiga saker som man behöver eller måste göra, eller då saker inte blir som man tänkt och hoppats.

Strategier för acceptans

Andas.png

-Andas lugnt.

-Slappna av.

-Tänk tanken; "så här är det just nu, inget jag kan göra något åt".

-Släpp ilska och irritation

-Använd mindfulness och observera, beskriv, delta utan attd döma. Det du tänker, känner och upplever.

-Du behöver styra in på din väg till att acceptera igen. Och igen...

Det är svårt  att acceptera

Vägrar.png

Vissa saker är väldigt svårt att acceptera, man behöver styra in sig på viljan att acceptera om och om igen. 
Kanske så ofta som en gång i minuten i början. För tankarna kommer NEJ! JAG VILL INTE! JAG VÄGRAR! VARFÖR! o.s.v. och då behöver man slappna av, andas lugnt och tänka; så här är det, detta hände, vare sig jag hatar det eller inte så behöver jag se verkligheten som den är. Acceptera t.ex. en svår förlust, en allvarlig sjukdom eller något annat som förändrar/försvårar mitt liv.

Hjälp för att acceptera

Hangmatta.png

Det ÄR svårt att acceptera svåra upplevelser, onda elaka saker som hänt. Kom ihåg att detta absolut inte handlar om att "ge upp" "tycka ok" "tycka att handlingen är ok", utan tvärt om, acceptera att det som hänt har hänt, för att kunna släppa kampen MOT ATT DET HÄNT utan istället kunna gå vidare utifrån det som hänt, möjligtvis lite klokare och kanske jobba för att det aldrig händer dig eller någon annan igen. Då behöver man se verkligheten som den är, se det som hänt utan att "vägra och kämpa emot" just för att kunna förändra.

Övning för att träna acceptans 

Dokument.png

Nedan finns några övningar som eventuellt kan vara till hjälp då man kämpar med att acceptera svåra saker.

Hur man kan tänka istället, kanske vad man kan lära sig av detta och se möjliga förklaringar till att något hänt (som hjälp för att se vad som kan förändras så det inte händer igen)

Radikal acceptans


Övning i Acceptans


Acceptans av svåra livshändelser 

 

 

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.