Ledsen flicka

Vad är nedstämdhet?

Alla människor är ledsna och känner sig nedstämda ibland, det är helt naturligt att bli ledsen och sörja när något jobbigt händer oss i livet.

Kriser och förluster påverkar

Problem 1.png

En kris t.ex. en förlust av något slag; ett älskat husdjur som dör, nära anhörig sjuk eller dödsfall, en kompis som väljer att vara med någon annan, killen gör slut, en jobbig flytt med mera.. Roliga och positiva saker i livet försvinner, och det kanske tillkommer flera jobbiga och svåra.

En längre tid i en svår livssituation

Myra-liten.png

Det kan också vara så att man går under en längre tid i en svår och tung livssituation, där man känner att man inte har förutsättningar klara egna eller andras krav och förväntningar. Man kanske har egna svårigheter som gör att livsituationen blir extra svår.

För många negativa och för få positiva saker i livet.

Pojke-på-trappa.png

En jobbig livssituation som innehåller för få roliga och positiva saker och för många jobbiga, obehagliga och svåra inslag kan leda till att man hamnar i en ond cirkel av sorg och grubbel, drar sig undan, och blir passiv. 
Det man tidigare tyckt varit roligt i livet försvinner mer och mer, dels genom förlusten som utlöste ledsenheten, dels genom att man drar sig undan och blir mer passiv och förlorar ytterligare positiva saker, som kontakten med kompisar, fritidsaktiviteter, lust att läsa eller se på TV.

Vad avgör hur en nedstämdhet utvecklas

Verktygslåda.png

Vissa personer klarar att bryta passivitet och hantera jobbiga situationer bättre än andra. Har kunskap och viktiga verktyg, vet vad nedstämdhet är och vad de kan göra för att må bättre. 

Känslighet och ärftlighet påverkar

Bubla-i-hand.png

Hur nedstämdhet utvecklas kan också bero på känslighet och ärftlighet. En del har bättre sätt och kan själva ta sig ur sin ledsnad och hantera sorg genom att till exempel söka sig till andra roliga och meningsfulla aktiviteter som gör att man känner sig gladare igen. 

Saknar strategier för att bryta nedstämdhet

Change.png

Men många klarar inte att lösa det på egen hand och kan behöva hjälp från någon kunnig vuxen att ta sig ur sin ledsnad och passivitet. På denna webbsida och i våra Appar finns många verktyg för att möta och hantera nedstämdhet.

Klicka vidare och läs mer på:hur kan det se ut/märkas

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.