Ångest och nedstämdhet kan drabba vem som helst oavsett ålder.

Vad är nedstämdhet?

Alla människor är ledsna ibland, det är helt naturligt att bli ledsen och sörja när något jobbigt händer oss i livet.

En kris t.ex. en förlust av något slag; ett älskat husdjur som dör, nära anhörig sjuk eller dödsfall, en kompis som väljer att vara med någon annan, killen gör slut etc. Roliga och positiva saker i livet försvinner.

En jobbig livssituation som innehåller för få roliga och positiva saker och för många jobbiga, obehagliga och svåra inslag kan leda till att man hamnar i en ond cirkel av sorg och grubbel, drar sig undan, och blir passiv. 
Det man tidigare tyckt varit roligt i livet försvinner mer och mer, dels genom förlusten som utlöste ledsenheten och dels genom att man drar sig undan och blir mer passiv och förlorar ytterligare positiva saker, som kontakten med kompisar, fritidsaktiviteter, lust att läsa eller se på TV.

Vissa personer klarar jobbiga situationer bättre än andra. Hur nedstämdhet utvecklas kan också bero på känslighet och ärftlighet. En del har bättre sätt och kan själva ta sig ur sin ledsnad och hantera sorg genom att söka sig till roliga och meningsfulla aktiviteter som gör att man känner sig gladare igen. 
Men många klarar inte att lösa det på egen hand och kan behöva hjälp från någon vuxen att ta sig ur sin ledsnad. 
Klicka vidare och läs mer på; Vad göra…?