Ångest kan drabba vem som helst oavsett ålder.

Varför har man ångest?

När det nu är så jobbigt med ångest, varför känner man det över huvud taget? Det finns faktiskt gånger det är bra att bli så här rädd.

Om man t.ex. går över en gata och plötsligt upptäcker att en bil kommer körande med full fart mot en så springer man snabbt som ögat över på andra sidan. 

Likadant blir det om man upptäcker att det brinner någonstans eller om man skulle springa på en björn i skogen; rädslan gör så att kroppen klarar av att springa jättefort, eller blir starkare, något som behövs för att man ska kunna vara säker och klara sig från något verkligt farligt. När man behöver "fly eller slåss".

HjärtaKroppen har ett system som sätter igång och pumpar ut blod i kroppen för att musklerna ska
orka arbeta bättre och snabbare, och då behövs det att man andas in mer luft snabbare än vanligt.
Att man blir svettig av det är kanske inte så konstigt. Nästan allt av det som man känner under en ångestattack kan förklaras med att kroppen reagerar som om det vore fara på gång, och att den förbereder sig för att fly eller slåss.
När man andas snabbt och ytligt, som man ofta gör då man är rädd, blir det också obalans mellan syre och koldioxid i blodet, man kan då uppleva t.ex. stickningar i fingrarna, tunnelseende eller yrsel.