Flicka med händer mot fönster

Självskadebeteende

Hur kan det komma sig att man gör sig själv illa, orsakar sig själv smärta och skada?? Med berått mod och vilja?? Varför självskadar man?

När förekommer självskada?

Rödhårig-ledsen.png

När man befinner sig i en svår, smärtsam och hopplös situation, då man inte kan se utvägar eller lösningar, då känslan och smärtan tar över hand och bara växer och växer… Men också inför något svårt eller efter man varit med om något svårt. Man upplever stark inre smärta som känns omöjlig att stå ut med och hantera. 

Varför skadar man sig själv?

Pain.png

När man upplever stark ångest och smärta, är det inte konstigt att man vill få bort den och slippa den, så snabbt som möjligt. Att orsaka sig själv yttre smärta är en form av snabb men väldigt kortsiktig lösning, man flyr bort från den inre smärtan genom att orsaka yttre. Man kanske har hört eller sett andra som göra detta, provar själv, och det är sedan lätt att fastna i detta beteende och inte kunna ta sig ur och sluta. Man kanske börjar göra sig illa i fler och fler situationer, det behövs mindre allvarliga händelser.
Ångesten och smärtan blir allt mera lättväckt och man kanske behöver ”ta i” mer och mer för att slippa den. Det hjälper också allt kortare stunder.

Inga andra strateiger

Ingen-utväg.png

Har man inga andra strategier, upplever att det inte finns någon utväg och har inga inga andra sätt att ta till när livet är svårt och tungt, så är risken stor att fastna i allt större självdestruktivitet. Man mår också ofta dåligt för att man skadar sig själv, skäms, får ångest, och skadar sig själv för att stå ut med sin ångest. En ond cirkel som ofta blir värre och värre.

Kortsiktig och destruktiv lösning

Händer-mot-glasruta.png

Det händer också att man skadar sig själv för att ”straffa sig själv” för att man inte tycker om sig själv eller dömer sig själv hårt på olika sätt, man känner sig fel, ful, dum, mindre värd, misslyckad etc. Självskada kan också vara ett sätt att tala om för andra i omgivningen att man mår dåligt och har det jobbigt. Man klarar inte av att uttrycka det i ord, utan skadar sig som en signal till andra. Oftast förstår inte omgivningen och reagerar inte alls som man önskat eller behöver. Man får sedan svårare och svårare att kommunicera med andra och man fastnar i ett mönster av självskadande som är svårt att ta sig ur.

Läs mer om vad göra vid självskadebeteende

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.