Flicka uppkrupen i soffa

Acceptans

Det finns många saker som händer som är mycket svårt att acceptera, att bli lämnad av någon man tycker om, tragiska händelser och olyckor, att någon behandlar en orättvist, att vi drabbats av sjukdom, eller när saker inte blir som vi tänkt oss.

Att sluta slåss mot det man ändå inte kan förändra.

Peka-finger.png

Tyvärr finns det många problem som man inte kan göra något åt just nu, eller som kanske tar lång tid att lösa, eller som kanske inte kan lösas alls. Då är det lätt att fastna i hur saker och ting "borde" vara, att "så här får det inte vara" eller "jag vägrar".. Detta gör att vi mår ÄNNU sämre, och upplever vår situation ÄNNU värre.. Om man t.ex. ägnar en hel regnig dag åt att tänka att det "borde vara sol" och vägrar acceptera att det regnar idag, så finns en stor risk för att  min regniga dag blir sämre än den behövt bli.Och att jag blir rätt blöt..

Det finns många saker som händer som är mycket svårt att acceptera, att bli lämnad av någon man tycker om, tragiska händelser och olyckor, att någon behandlar en orättvist, att vi drabbats av sjukdom, eller när saker inte blir som vi tänkt oss.

Varför acceptera?

Kaktus.png

Acceptans behövs för att kunna förändra. För att verkligen skapa skillnad och förändra något viktigt (men vi kan naturligtvis inte göra saker som redan hänt ogjorda) så måste vi acceptera att det hänt. först kan vi förhindra att det skulle hända igen, eller kanske hända någon annan. Och saker som hänt i livet måste vi först kunna acceptera, se att de hänt, hur hemskt, hur jobbigt, det än var, för att kunna gå vidare i livet. För att inte fastna i det jobbiga. Vi behöver acceptera FÖRST, för att kunna agera, jobba för att saker ska bli annorlunda, protestera eller förbättra vår situation.

Jag kan svära, förbanna, tycka orättvist, vägra, tänka tusen tankar av "varför just jag" inför den diabetesdiagnos som sockerälskande jag just drabbats av, men jag behöver ACCEPTERA min sjukdom, vad den innebär, konsekvenser och hur jag trots den kan leva ett gott liv. Inte gilla den, inte tycka att det varken är ok eller bra, men acceptera att just nu är livet exakt så här. Annars blir både min sjukdom och min livssituation mycket värre, jag mår så mycket sämre och lider så mycket mer.

Vad är acceptans?

Flicka-på-äng.png

Att ta emot det du uppmärksammat, livet som det är, att bara ha det, se det, utan att värdera, döma eller vägra.

Inte detsamma som att gilla tycka lika eller att ge upp och erkänna att andra har rätt och jag har fel.

Inte bli passiv utan aktivt acceptera hur läget FAKTISKT ÄR.

Att välja att se, ha och stå ut med både den inre och den yttre verkligheten utan att fly, undvika, förvränga eller döma den.

Att sedan också handla utifrån denna verklighet effektivt och mot dina värderingar och mål. Styra in på vägen mot acceptans om och om igen….

Så HÄR ÄR DET, vare sig jag vill eller inte…

Acceptera för att kunna förändra, man måste se hur det faktiskt ÄR, för att kunna fundera på hur man vill jobba mot att det ska bli bättre/annorlunda.

Vad behöver vi i allmänhet acceptera?  

glass.png

Vår personliga historia

Vårt inre: tankar, känslor, kroppssensationer, och beteenden

Oss som de personer vi uppfattar oss vara, med de egenskaper vi har eller saknar

Livet som det är, verkligheten som den är

Andra som de är, med deras historia

Det som hänt HAR hänt.

Att inte alltid kunna acceptera

Inte slåss mot det vi inte kan förändra.

Träna på att acceptera

Rosor.png

Acceptans och att acceptera att livet är som det är, att situationen är som den är, är svårt, och något man behöver ställa in sig på om och om igen. I början nästan varje sekund. För tankarna kommer; NEJ, jag vägrar, vill inte, kan inte, orkar inte. När vi får just de tankarna, så spänner vi hela kroppen, tänker negativa tankar, låser oss och känner ilska, irritation och vanmakt. För att kunna acceptera en situation så behöver vi göra motsatsen; slappna av, andas lugnt, tänka "så här är det". Träna på att vara MINDFULL, medvetet närvarande, i det som händer just nu. 

Läs mera om att träna på acceptans under Vad Göra Acceptera svåra händelser

Läs mera och prova mindfulness här. 

Prova avslappningsövning här.

 

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.