Ångest och nedstämdhet kan drabba vem som helst oavsett ålder.

Hur kan det se ut/märkas och kännas när man är nedstämd?

Vid nedstämdhet är det första man märker att man är ledsen, det känns tungt och motigt att göra saker som i vanliga fall varit roliga.

Påverkan på humör, aktivitetsgrad, sömn och aptit

Ledsen.png

Ibland kan det märkas genom att man lättare blir arg eller irriterad på småsaker eller personer som man tycker om. Man kan bli mindre intresserad av att t.ex. vara med kompisar, fritidsintressen, hur man ser ut eller om det är stökigt runt omkring en. Man tycker helt enkelt inte att sånt är viktigt eller roligt längre. Man vill mest dra sig undan och vara ifred. Man är mera orkeslös och initiativlös. Man kan likna det lite vid hur det känns då man har en förkylning/influensa i kroppen.

Påverkan på smak och aptit.

mat-at.png

Maten smakar inte, ingen lust att äta, går ner i vikt, man tar sig inte för med att äta eller ibland börjar man äta mer än tidigare, är småsugen på att äta hela tiden, äter mat eller godis när man är ledsen eller har tråkigt.

Minskad eller ökad aptit kan vara ett problembeteende vid nedstämdhet, det kan kännas meningslöst att äta, det smakar inte med mat, frånvaro från tidigare rutiner t.ex. mera sjukfrånvaro, kan leda till att man inte äter. Sug efter snabba kolhydrater gör att man äter godis i stället, vilket också försämrar aptiten.

När man inte ätit ordentligt blir man mera trött, orkeslös och får svårt att koncentrera sig, vilket också gör att man blir mera nedstämd i en negativ spiral. Vissa ungdomar "tröstäter" då de mår dåligt, misslyckas med något eller helt enkelt har tråkigt och ingenting att göra.

Påverkan på sömnen

Flicka-i-sängen.png

En del märker det på nattsömnen, man kan få svårt att somna, ligger och grubblar, vaknar ofta på natten, vårt att somna om eller vaknar mycket tidigt på morgonen, känner sig trött hela dagarna, vänder på dygnet. Börjar få svårare att koncentrera sig, det blir jobbigare att lyssna t.ex. på lektionerna eller att läsa läxor eller se på teve.

Negativa tankar och känslor

inte-vilja-leva.png

Negativa tankar. Problem som dyker upp upplevs som stora, svåra och olösbara. Problem hopar sig, man vet inte vart man ska börja för att ta tag i dem. Det är lätt att fastna i ett problem som "olösligt" och som gör att man mår allt sämre.

Ibland får man tankar på att livet är tungt, att det alltid kommer att vara så, att ingenting kommer att bli bättre, att det vore bättre att inte leva.

Tankar på att inte orka leva

Ledsen-1.png

Läs mer om tankar på att inte vilja leva.

Att fundera över livets mening ingår i själva det mänskliga livet. Ibland ingår tankar på att inte vilja leva i dessa funderingar, som alla människor har men olika mycket och i olika perioder av livet.

Läs mer om vad man kan göra när man är ledsen och nedstämd

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.