Flicka med händerna för ansiktet

Tre vanliga situationer då man kan få oro/ångest

Beskrivning av ångest i sociala situationer, specifika saker (fobi) och ångest för ångestsymtomen (panikångest)

Sociala situationer

Tunnelbana.png

Situationer då man är tillsammans med andra och är rädd för att göra bort sig eller göra fel, t ex i skolan, tillsammans med kompisar eller när man handlar i affärer. Man är rädd och känner sig granskad och "bortgjord". Social ångest kan bli mycket handikappande och leda till stor ensamhet. Man kanske inte klarar av att umgås med andra, handla/gå i affärer, skaffa den utbildning man önskar eller ha ett förhållande.

Dokument om social ångest

Specifika saker 

Spindel.png

Som t ex vissa djur, höjder, vatten, eller att gå till tandläkaren/sjukvård. Kan bli mycket handikappande och påverka livet i stort, innebära att man inte klarar att hälsa på vänner, gå obehindrat i naturen, eller inte klarar att resa eller ta emot vård. Ofta väcks ångesten bara av tanken på att eventuellt kunna möta det som väcker ångesten.

Att känna ångestsymptom 

Flicka-med-korsande-händer.png

Rädsla för de vanliga ångestsymtomen i kroppen, som t ex hjärtklappning, yrsel, andnöd och då bli rädd för det som händer i kroppen. Rädsla för vad det kan leda till, rädd att man är allvarligt sjuk, att man ska svimma eller dö, att man håller på att tappa kontrollen/"bli tokig". Rädsla för att få symtomen i olika situationer, dels för att det är så obehagligt, dels att andra skulle se eller att man kunde "tappa kontrollen".

Läs även

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.