Ledsen flicka

Starka känslor och känsloreglering

Känslor har en funktion, hänger ihop med ett visst beteenden, ofta för att "skydda oss" på kort sikt, men ibland ställer dessa beteenden till problem på lång sikt, jag kanske inte når mina mål, då jag ständigt följer känslan att vilja dra mig undan då jag känner mig nere, kanske blir osams med omgivningen då jag följer känslan att skrika och bråka då jag blir arg och besviken eller blir allt mera rädd och osäker för att jag undviker att göra saker då jag blir orolig och rädd. Kanske har jag svårt att stå emot impulser, och "sug". Vad kan man göra för att minska starka känslor som ställer till problem för mig, hur kan jag träna på att gå emot inte alltid följa känslan och beteendet? Känsloreglering.

Medveten närvaro- stanna upp och bli medveten om sin känsla och vad den vill få dig att göra. Bli medveten om vilka impulser du har. Fundera på om det bästa är att följa känslan, göra det beteede som hänger ihop med känlan. Eller om det bästa är att försöka reglera känslan och inte följa beteendet, stå emot impulsen kanske göra tvärt emot känslobeteendet.

Läs mer om medveten närvaro 

Nu kan du även ladda ner appen Reglera känslor, läs mer hur du gör här.

Öva på att stanna upp genom denna övning i att räkna baklänges 

  

                   

Andas lugnt- andningen blir snabb och ytlig då vi är upprörda. Kroppen reagerar som om det är fara, och gör sig beredd på att fly eller slåss. Genom att återfå en lugn andning så "stressar" kroppen ner, och vi säger till kroppen att de tär OK, vi behöver inte fly eller slåss.

Öva på att få en lugn andning genom denna andningsövning

 

Avslappning- då vi är upprörda, arga, rädda och oroliga blr vi spända och försvarsberedda i kroppen. Genom att bli mera avsappnad så säger vi på samma sätt till kroppen; det är OK just nu, i behöver inte fly eller slåss.


Öva på att bli mer avslappnad genom denna avslappningsövning

Gå emot käslan- göra tvärt emot - då du har stannat upp, andas lugnt och är avslappnad Iställt för att skrika och bråka då du blir arg eller besviken, träna på att gå däifrån och lugna dig, tala lugnt och sakta, be om "betänketid". Närma dig små steg det du är rädd eller orolig för, ha en plan över mål och stegen dit, istället för att följa ångest/rädsla och undvika/avstå från att göra saker som väcker rädsla/obehag. Aktivera dig i steg, använd aktivitetslista och aktivitets schema för förslag, ta hjälp av anhöriga för sällskap och stöd istället för att undvika och dra sig undan/bli passiv å du är ledsen/nedstämd. Ha en plan över vad du ska göra istället då impulser eller "sug" sätter igång.

Aktivering och distraktion genom aktivering kan man reglera starka känslor och distrahera"sug". T.ex. fysisk aktivitet som snabba promenadr, jogga, yoga, "heta stolen" armhävningar, gym etc. När pulsen sjunker efter man gjort någon pulshöjande aktivitet får man med så sjunker även nivån av stresshormoner i kroppen. Även att aktivera sig med positiva aktiviteter, som gör att man får något annat att tänka på, reglerar minskar negativa starka känslor (svårt att fortsätta vara lika arg då man gosar med en liten kattunge) som t.ex. baka, sjunga, lyssna på hög musik, skriva, rita, pyssla, lösa korsord eller "tankenötter", handarbeta, eller utöva sin hobby (ridning, sport, tv-spel, djur mm)

Se exempel på krisfärdigheter här.

Problemlösning på lång sikt- Man kan behöva göra ändringar i sitt liv mera långsiktigt, som kanske tar tid och som man behöver hjälp med, och ha en långsiktig stegvis plan för. Man kanske har det jobbigt och svårt, hemma, i skolan, på fritiden eller med kompisar, man kanske behöver träna mera färdigheter/strategier. Ibland kan man ha hjälp av att använda "problemlösningsmodellen" för att kunna se lösningar på problem utan att bli blockerad av stress då problem uppstår.

Prova problemslösningsspelet här

 

Appen "I Am sober"  (App Store)  (Goole Play) handlar om olika destruktiva beteenden och vad man kan göra så att man inte agerar på dessa