Tänker negativt om mig själv.

Fråga

Jag har massor av ångest. Jag känner att jag är ful och orkar nästan inte leva ibland. Vad kan jag göra.

Svar

Hej, tack för ditt brev.

Du har negativa tankar om dig själv som påverkar dig mycket.

Du tänker att du är ”ful” och det ger dig ångest.

Du tänker säkert också att du inte duger, inte är och gör rätt, att andra är bättre. Det är vanliga negativa tankar.

Tankar påverkar våra känslor, och känslor påverkar våra tankar. Och sedan det vi GÖR.

Tänker man att man är ”ful och inte duger” så blir man ledsen, och känner starkt obehag i kroppen- ångest.

 

Om man till exempel går förbi en grupp ungdomar som skrattar, så är det stor skillnad i vad som händer inom en, och det man gör om man tänker ”de skrattar åt mig” ”de tycker att jag ser konstig ut” eller om man tänker ”vad roligt de verkar ha” ”jag ser Lina där som jag känner, går fram och kollar vad de pratar om”.

 

Hur ser det ut i ditt liv just nu, med kompisar, skola, intressen/fritid och familj, eftersom du har så tunga tankar om dig själv? Hur ser det ut med din livsbalans?

Läs om livsbalans på www.snorkel.se

Prova dokument och veckokort.

Tankar är tankar, ingen sanning. Vi kan tänka och fantisera precis vad som helst. Problemet är om vi tror på våra tankar, tar dem för en sanning, och att vi låter tankarna påverka oss. Vi tror ofta på våra negativa tankar, men mycket sällan på de positiva.

Om vi tänker att vi kommer att vinna en miljon i morgon, få ett tv erbjudande eller att jag kommer få högsta betyg i alla ämnen i slutbetyget. Så betyder det inte att det är sant.

Inte heller om jag tänker att jag är ful, andra är bättre, eller att jag kommer att misslyckas. Det kan vara svårt att skilja mellan tankar och känslor.

En grundregel är att en känsla är ett ord (arg, ledsen, glad, entusiastisk) medan en tanke ofta är flera ord.

Det kan vara lite lättare om man funderar på hela händelsekedjan.

Det vill säga: situation, vad tänkte jag, vad kände jag då, hur kändes det i kroppen, vad gjorde jag, vad fick det för konsekvenser på kort och lång sikt.

Denna webbsida www.snorkel.se

kommer att publicera en ny del idag, som just handlar om VAD ÄR och VAD GÖRA, vid negativa tankar, läs mera där!

 

En bra början är just att få lite koll på sina tankar, upptäcka hur det påverkar mig själv på kort och lång sikt. Prova beteendeanalys som finns på snorkels startsida.

Se instruktionsfilmen, läs informationen, kolla målsättning, färdiga kedjor och alternativa beteenden så förstår du lite mera vad det handlar om.

Tankar är vårat självprat, som om någon gick bredvid och sa saker åt oss hela tiden, att vi gjorde fel, kunde bättre eller borde ändra på oss. Det skulle vara jättejobbigt, och det är ofta det vi gör mot oss själva.

Att säga STOPP till sig själv då man börjar jämföra sig med andra eller ”älta negativa profetior” är en teknik, man är bra på olika saker, den enda man egentligen kan jämföra med är sig själv och hur man kämpar mot sina egna (rimliga) mål. Att aktivt RESA SIG UPP och avbryta sina negativa tankar, göra något annat, kanske ha en plan på vad man ska göra då man fastnar i ältande.

 

Föreställ dig att tankarna glider förbi som moln på himlen, kommer, glider förbi och ett nytt moln, en ny tanke kommer och går. Låt dem glida förbi utan att fastna i dem.

Säg till dig själv, "där kom en TANKE om att jag är värdelös" Och där kommer en tanke om att jag kommer att misslyckas" och så vidare.

Du kan också på samma sätt föreställa dig en kassörska i en affär, hur varorna glider förbi på löpande bandet, hur hon tar upp en i taget, tittar på den scannar av den lägger tillbaka den och låter den glida iväg igen och hon tar upp en ny vara.

Hon fastnar inte och börjar fundera om varan är bra eller dålig, vad den ska användas till, var den kommer ifrån, utan bara ser den och låter den försvinna igen.

Detta handlar om mindfulness, medveten närvaro att vara precis här och nu i det som händer.

Läs mera om medveten närvaro och prova övningar här på webbsidan eller i Appen Snorkelövning som du kan ladda ner gratis.

Annat som kan vara till hjälp, då du fastnar i dina negativa tankar, när de kommer, är att ifrågasätta dem lite, inte ta dem för annat än tankar, inte någon sanning.

Det är en skillnad att tänka;

-Jag ger upp! eller -Jag ska pröva ett annat sätt

-Jag kan inte göra bättre eller -jag kan alltid bli bättre

-jag kommer aldrig att klara det eller -jag ska lära mig hur man gör

-Det här är för svårt eller -Det här kanske tar lite längre tid

 

Du kan också prova att distrahera dig själv på olika sätt, gå helt in i det du gör istället för att ha fokus på tankarna. Beskriv tyst för dig själv det du gör, nu går jag vägen fram här, ser bilar, träd, människor, nu tar jag fram en tallrik, sked, öppnar kylen tar fram fil och flingor.. etcetera.

 

Fysisk aktivitet, att träna ganska hårt är också en bra distraktionsteknik.

Liksom lugn andning-andningsövning och avslappningsövningar (finns i appen Snorkelövning)

Oro leder till att man andas ytligt och snabbt samt att man spänner sig. För att ”lugna sig” behöver man andas lugnt och slappna av.

 

Du kan träna att parera varje negativ tanke om dig själv med en positiv.

Gör en lista över positiva saker om dig själv att ha tillhands. T.ex. jag är en bra vän, jag är bra på matte, jag har ett vackert hår, jag har klarat att sjunga inför publik, jag är bra på att lyssna och inte avbryta andra, jag gör så gott jag kan etcetera.

Du kan be någon närstående om hjälp med att göra listan.

På Snorkel.se finns också några dokument https://www.snorkel.se/strategier/dokument/

Om negativa tankar och bryta negativa tankemönster som du kan testa.

 

Hoppas detta kan vara en hjälp på vägen, det krävs lite träning att göra annorlunda, går inte på en gång. Skriv igen i frågelådan om du vill, kram Snorkel.