Ungdomar

Dåligt självförtroende

I tonåren har många, nästan alla, dåligt självförtroende. Åtminstone inom något område. Man tvivlar på vad man kan, vad man klarar av och om man duger. Oroar sig för att misslyckas och vågar inte göra saker.

Man blir också besviken på sig själv och tänker att andra kan och klarar, ”är bättre”. Ens tro på sig själv- självförtroendet, blir sämre och sämre. Självförtroendet formas av miljön du lever i, människor omkring dig och av olika händelser du varit med om. Lever du i en miljö där tillfälle och möjligheten finns att prova många nya saker, har stöttande och positiva människor omkring dig och har erfarenhet av att lyckas klara av saker och få beröm då man vågar prova, så har du ett bättre självförtroende än om du lever i en miljö där det finns få alternativ och möjligheter, har få stöttande personer omkring dig och kanske nästan aldrig har vågat prova saker, eller har gjort något och inte lyckats klara av det, kanske fått negativkritik på det man gjort och då inte vågat prova att göra det igen.
Men självförtroende är något som man kan bygga upp och förbättra!

Vad och hur kan man göra för att förbättra sitt självförtroende?? 

•  Var medveten om och se dina starka sidor, inte bara det du är sämre på. Fundera över vad du är bra på, positiva sidor hos dig själv och saker som du faktiskt klarar av ( be någon som står dig nära hjälpa dig.) Skriv ned det du kommer på så att du lättare kommer ihåg det. T.ex. bra på att lyssna på andra, vara en bra kompis, sjunga, bra minne etc. Du kan också ha nytta av de saker du är bra på då du ska jobba med det du vill bli bättre på.

•  Sätt upp mål, rimliga mål, vad är det du vill sträva mot, vad är det du vill förbättra och kunna. Hur ska det se ut då du nått dina mål. Gör också upp vilka delmål som leder fram till målet. Gör små förändringar i taget, så är det lättare att klara av det du vill göra. Nu kan du börja bygga upp i steg det du vill bli bättre på eller förändra, genom att utsätta sig för det man är rädd för. På samma sätt som man gör för att övervinna oro/ångest, ( läs mer om oro/ångest på hemsidan) alltså ”Learning by doing”.

•  Jämför inte med andra, jämför med dig själv. Även små framsteg är framsteg, beröm dig själv, du gör så gott du kan. 
Ge inte upp, försök igen.
Sträck på dig, håll ögonkontakt, det gör så du ser säkrare ut.

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.