Stressad i skolan

Fråga

Hej. Jag tycker att de är jobbigt i skolan för att jag blir stressad väldigt lätt . Finns det något jag kan göra ?

Svar

Hej, tack för ditt mail.

Stress kan bli ett verkligt stort problem, och är nog det också för väldigt många, båda unga och vuxna.

Stress i sig behöver inte vara något farligt, det är i grunden något bra, en livsviktig reaktion.

Det är kroppens alarmsystem som kickar igång oss vid upplevelser av ”fara, ilska, utmaningar och stress”

Det är TOLKNINGEN av situationen som skapar reaktionen, dvs stressen.

Vi har många hormoner i kroppen, som styr olika delar.

 

Sympatiska nervsystemet gör att Adrenalin kickar igång vid fara/stress, Noradrenalin är viktigt för vakenhet och koncentration, Kortisol aktiverar ”överlevarinstinkten” så att vi ”kör på”.

Systemet kickar igång ska göra oss vakna, alerta, beredda, ge extra kraft och motivation, det behövs vid fara och utmaningar mm.

Detta är kroppens gaspedal kan man säga.

Normalt så återställs kroppen efteråt, med hjälp av parasympatiska nervsystemet, som aktiveras vid vila, avslappning, kroppens bromspedal.

Om man har obalans mellan krav och resurser, både från sig själv och andra, om man går länge utan återhämtning, som behövs för att återgå till normalläge, genom att varva ner, sova, vila, reparera, spara energi, slappna av, fysisk aktivitet mm, så kan stress bli skadligt och slita på kroppen.

Kan det vara så att du ”kickar igång” bara av tanken på skolan, prov, uppgifter, prestera deadlines mm, din hjärna signalerar ”fara” till kroppen, alarmsystemet sätter igång och överhettas, vilket gör att du säkert får svårt att tänka klart, får massor av symtom i kroppen och kanske fastnar i ”panik” med tanken ”kommer aldrig att hinna/klara/kunna med mera..

Har du berättat för din/dina lärare att du känner såhär, att du så lätt stressar upp dig över skolan?

Kan det finnas saker som skulle kunna underlätta för dig, tex arbeta någonstans där du blir mindre störd, få uppgifter uppdelade i steg inte alla på en gång, att få veta längre i förväg uppgifter som ska göras, möjlighet till små pausar, använda hörlurar för att inte bli störd, få uppgifter för att kunna arbeta en hel hemma om du inte "hinner" i skolan och så vidare?

Annat som skulle underlätta för dig?

 

Något som är viktigt vid stress ärt återhämtning, och att kunna lugna sig själv.

Vilken återhämtningsteknik har du? Tränar du någon fysisk aktivitet?

Fysisk aktivitet sänker stresshormoner i kroppen.

Vill tipsa dig om att börja träna andning, avslappning och mindfulness - medveten närvaro.

Det finns information och övningar på denna sida.

Vi har också en App, Snorkelövningar, där finns också övningar.

Om man lär sig att känna igen situationer då stressen kommer, till exempel då jag ska svara på fråga, lämna in uppgift, blir störd mm och man lär sig vad som händer i kroppen då "alarmsystemet"/stressen startar, så kan man tidigt jobba med lugn andning, avslappning, styra uppmärksamheten (mindfulness) så att stressen inte kickar igång.

 

Snorkelhar en annan App, Skills snorkel reglera känsla (använd kod x330) läs om den under fliken appar och om hur man laddar ner den.

Det är träning i att stanna upp, andas och slappna av. Träna då du är lugn för att sedan kunna stanna upp då du börjar stressa upp dig, då du får en massa jobbiga tankar och börjar stressa upp dig i skolan.

Läs också på denna sida om stress, om balans i livet och vad man kan göra. Prova formulär och veckokort för balans i livet.

Man kan behöva hjälp med att prioritera och ha ”lagom krav” på sig själv, så prata med dina lärare.

Skriv gärna igen om du vill, ge träning med avslappning, andning och mindfulness en chans, kom gärna med återkoppling. Kram från Snorkel.