Min kompis skadar sig.

Fråga

Hur ska man som barn göra nör en kompis skadar sig?

Svar

Hej! Tack för ditt mail.

Det är lätt att förstå att du vill hjälpa din kompis som mår dåligt, någon man tycker mycket om har det jobbigt och gör sig själv illa.

Det är fruktansvärt svårt att bära, men det som är viktigt är att du inte tar på dig kompisens problem och att er kontakt bara kretsar runt kompisens mående.

 

Det du kan göra är att säga att du har sett att kompisen inte mår bra och har skadat sig själv, och att du oroar dig.

Du kan säga att du är rädd om din vän, att du bryr dig jättemycket och att du vill att kompisen ska få hjälp att sluta, att må bättre igen, och att du kan hjälpa vännen att söka hjälp, söka information, berätta för någon vuxen etc.

Att du kan finnas där som vän.

Du kan också säga att du lyssnar om kompisen vill prata, men att det är kompisen som bestämmer när, och att det viktigaste är att ha någon vuxen att prata med och för att lära sig andra strategier istället för att göra sig illa.

Som kompis räcker det att bara finnas där, hjälpa sin vän att vara aktiv och göra roliga saker. Du kan visa kompisen Snorkels webbsida, följa med till elevvården när kompisen ska dit, men det är föräldrar, Vårdcentralen, BUP, eller annan vuxen som ska ta ansvaret, DU kan inte ta ansvar för att kompisen gör sig själv illa, din vän behöver hjälp från vuxna och kunniga inom området.

Inge hopp om att det finns hjälp att få, att det är en del av symtomet då man är deppig, har ångest eller mår psykiskt dåligt att man ser allt i svart, att man inte kan se lösningar eller alternativ fast de finns där.

Och att det finns andra sätt att hantera starka känslor och dåligt mående utan att skada sig själv.

Ni kan läsa mera under VAD GÖRA " om självskada" Om du blir riktigt orolig, och om din kompis inte är villig att berätta för någon vuxen så kan du tex berätta för din mamma som kan hjälpa till med att kontakta din kompis föräldrar, så att din vän får hjälp.

Då man mår så dåligt att man skadar sig själv som du beskriver att din vän gör, så kan det vara så att man INTE VILL ha hjälp, att kompisen ber dig att inte berätta för någon, men tänk efter, den bästa hjälpen du kan ge din vän är att verkligen SE TILL att hen får professionell hjälp, av någon som kan vägleda din vän ur det svåra hen befinner sig i.

 

Det är naturligt att vara ledsen och känna sig "deppig" ibland, särskilt då man är i tonåren som är en jobbig period i livet, men om man fastnat i att skada sig själv då behöver man hjälp att komma ur detta.

Ibland kan då kompisar säga att de inte vill att man ska berätta för någon, att de inte vill ha någon hjälp, för det finns inget som hjälper, eller säga "om du verkligen bryr dig så säg inget till någon" det hör till det mörka sättet att tänka då man är nedstämd.

Men man ska INTE gå ensam med vetskapen om att en kompis skadar sig själv, det blir för tungt att bära ensam, och risken blir bara att du också börjar att må dåligt, och det är ju inte alls någon nytta för din vän, det bara tynger hen ytterligare.

Att berätta för någon vuxen i närheten, det är alltid bäst. Det finns hjälp att få. Läs tillsammans med din kompis på webbsidan, vad man kan göra istället för att skada sig själv, och om vad nedstämdhet och depression är.

Du verkar vara en väldigt bra kompis, kram Snorkel