Hur berättar jag för min mamma om självskada?

Fråga

Jag har slutat att skära mig men hur berättar jag för mamma?

Har tänkt på det länge.

Svar

Hej, tack för ditt mail.

Vill börja med att ge dig mycket beröm för att du jobbat med att sluta skära dig, göra dig själv illa!

Det kan vara mycket svårt! Mycket starkt gjort!

 

Att göra sig själv illa, orsaka sig själv fysisk smärta istället för ångest, obehag och rädslor mm, man kan känna inom sig, är något som vissa tar till för att REGLERA, MINSKA, starka känslor inom sig.

Det kan fungera på KORT SIKT, man får annat att fokusera på, fysiska smärtan blir större än den psykiska. Vår kropp reagerar på fysisk skada och blod genom att sända ut små doser av endorfiner, (det är för att om man skadar sig ”på riktigt vid någon olycka” så ska man trots smärta, klara att söka hjälp/klara sig i säkerhet- en överlevnadsstrategi) vi blir då lite ”avtrubbade” från smärtan.

På kort sikt så är det många känslor och tankar som gör att det ”känns lite bättre” då man skadat sig, vissa straffar sig själva, känns som en kortsiktig lättnad, kanske signalerar att de behöver hjälp/inte mår bra, andra försöker få sin omgivning att reagera/agera. Som sagt, på kort sikt KAN det kännas lite bättre,

men på LÅNG SIKT ställer detta till en massa problem och det blir många negativa konsekvenser.

Dels kan det bli som ett ”beroende” man har inget annat att ”ta till” då man får starka känslor, och det går inte att sluta fast man vill..

Och man mår då allt sämre och lär sig inga andra sätt att reglera känslor och dåligt mående.

Dels finns riskan att få infektioner, massor av ärr som finns kvar hela livet, att man skadar senor och kärl allvarligt, att omgivningen blir rädda och oroliga, kanske kompisar som inte vill vara med en.

Att orsaka sig själv skada, då man egentligen är ledsen och rädd, gör också att man kränker sig själv och i längden gör det att man får mycket dålig självrespekt, självkänsla och självförtroende mm mm.

Nu har du gått och tänkt på att berätta för din mamma att du tidigare gjort dig själv illa, men vet inte hur du ska göra.

Det är bra att du berättar, bra att din mamma vet. Ni kan också sedan tillsammans läsa om och träna på, andra sätt att reglera starka känslor. Om saker börjar bli jättejobbigt igen är det bra att veta HUR och VAD du kan göra istället för att göra dig själv illa.

Det är också bra att din mamma vet så att du lätt kan säga till då det blir jobbigt och tungt i livet igen, och ni kan träna krisfärdigheter och känsloreglering tillsammans. Kanske bara tillbringa lite tid tillsammans och mysa, göra något ni tycker om.

 

Vissa tycker att det är lättare att skriva ned INNAN vad man vill berätta/säga, i ett brev.

Antingen läsa tillsammans eller att mamma läser först och sedan pratar ni.

Bra är att det är vid ett passande tillfälle, då det är lugnt och inte mamma ska iväg till jobbet eller har något viktigt att göra.

Säg att du har något du vill berätta för henne, hon behöver inte oroa sig, men du vill att hon ska få veta, det är ”utom fara nu” men du vill berätta. Säg att du behöver att hon ”håller sig lugn” och lyssnar..

Du kan också visa detta mail.

Sedan tycker jag att det vore bra om ni tillsammans läser på denna webbsida om att göra sig själv illa, självskadebeteende, under VAD ÄR- med information, och under VAD GÖRA- som innehåller olika övningar och tips på hur man kan reglera starka känslor.

Läs om KRISFÄRDIGHETER och KRISLISTA, kanske bra att du har en egen krislista med saker du kan göra då du inte mår bra.

 

Snorkel har också två appar, dels Snorkelövning med röstövningar och röstinstruktioner t.ex krisfärdigheter, avslappning och ångesthantering.

Du och mamma kan lyssna tillsammans. Dels Skills Uppsala Snorkel reglera känsla, en app som handlar om känslor, känslans funktion (vad har vi känslor till) och om hur man kan Träna på att reglera (minska) en känsla som blir för stark och ställer till problem.

Du och mamma kan testa tillsammans och kanske öva båda två i var sin mobil 😊 Använd koden X330 gör sedan ett eget enkelt lösenord.

Bra jobbat av dig, och så klokt att du vill berätta för din mamma.

Hoppas detta var en liten bit på vägen Skriv gärna igen till frågelådan och berätta om hur det gick för dig.

 

Många kramar Snorkel.