Strategier istället för att skada sig själv

Fråga

Vilka andra strategier/verktyg kan jag tipsa mitt barn som har självskadebeteende? Vad kan man göra istället för att skära sig när man mår dåligt?

Svar

Hej tack för ditt brev.

Att skada sig själv kan ha lite olika syften, för att reglera starka känslor ( ledsnad, ångest, sorg, ilska etc) för att "straffa sig själv" då man blir arg, besviken på sig själv, eller kanske då man blir arg/besviken på andra? Då det blir konflikter i relationer? För att visa/tala om att man inte mår bra för omgivningen, eller andra orsaker? Vilket syfte självskadan har kan ha betydelse.

Om man tänker att man använt självskadande beteende i svåra situationer, då man inte har kunnat hantera dem på annat sätt än att göra sig själv illa, kan man behöva strategier/färdigheter för att hantera dessa situationer på ett bättre sätt.

Alltså dels ha färdigheter för att INTE självskada, "krisfärdigheter" dels färdigheter för att klara av den svåra situationen som "satte igång" önskan om att skada sig själv.. Kanske klara konflikter på ett bättre sätt, kanske kunna berätta för andra om hur man mår och hur man ska få hjälp av andra, kanske reglera/minska starka känslor på ett annat sätt (mindfulness, avslappning, andning)

När man gör sig själv illa så kan man behöva hjälp! Har ni kontakt på BUP? 

Första steget är att förstå självskadande beteende. På den här sidan finns en hel del information om att göra sig själv illa, dels hur det kommer sig att man gör det, dels saker man kan göra för att inte göra sig illa.

Under frågelådans svar finns också andras frågor och svar du kan läsa.  Jag vet inte var du bor men det finns en behandlingsform som heter DBT, just för de som skadar sig själva.

Ni kan behöva få hjälp av BUP om ni inte redan har det. Det handlar alltså om att hitta andra sätt att klara svåra situationer, veta vilka situationer som är "risksituationer" upptäcka när impulsen/viljan att skada sig själv kommer, samt att "stå emot" impulsen att självskada.

Det finns ett antal "krisfärdigheter" beskrivna på denna sida, t.ex. aktivera sig med annat, distrahera sig, lindra mm Det finns också en "krislista" man kan göra för att ha en tydlig "krisplan" "säkerhetsplan" vad man ska göra när starka impulser kommer. (kolla under fliken strategier) Det är olika färdigheter som passar olika personer. 

 

Bup Uppsala har flera appar som vem som helst kan ladda ner, med strategier i känsloreglering, hantera ångest, förstå sig själv och sina beteenden mm.

 

Beteendecoach om hur situation, tankar, känslor och beteenden hänger ihop med det vi GÖR och vilka konsekvenser det får.

 

Bup app, med "hjälp i kris" med många olika strategier, kris plan, film, information mm

 

Snorkelövning med inspelade röstövningar

 

Hoppas ni får den hjälp ni behöver för att ditt barn ska kunna sluta skada sig själv.

Läs mera på sidan, skriv gärna igen om du vill. Kram Snorkel 

 

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.

BUP app ikon

Bup app

Denna app från Barn-och ungdomspsykiatrin region Uppsala är en samlingsplats för olika appinnehåll. Exempelvis Min sömn och Hjälp i kris