Skillnad mellan stress och ångest?

Fråga

Hur kan man se skillnad mellan stress och ångest?

Svar

Hej, tack för ditt brev.

Stress och ångest, samma system i kroppen.

Det finns många likheter, men också skillnader.

Lär dig känna igen vad som orsakar just dina problem och hur du bäst hanterar besvären.

Prova Beteendeanalys som finns på Snorkels startsida www.snorkel.se, se en kedja av händelser.

Situationer, tankar, känslor, det som händer i kroppen och det vi sedan GÖR, styr och påverkar oss mycket.

Se instruktionsfilmen, läs informationen, kolla alternativa beteenden, målsättningar och färdiga kedjor. Prova först med färdiga alternativ om du gör egna kedjor.

 

Exempel på skillnaden mellan stress och ångest.

Tillstånden delar en rad olika symtom – som spänd i kroppen, svettning och värmekänsla, huvudvärk, hjärtklappning, ytlig snabb andning, sömnbesvär m.m.

Orsaken bakom kan emellertid skilja sig åt.

 Stress upplever vi när vi ställs inför en specifik utmaning. Du kan exempelvis ha mycket att göra på jobbet eller skolan och känner dig stressad över att hinna med allt. Det finns också yttre eller inre stress, vissa blir stressade av att inget alls ha att göra.

Du kan läsa mera om stress på denna webbsida, www.snorkel.se. under VAD ÄR och VAD GÖRA.

 

 Oro är en kroppslig signal som varnar om ”fara”. Ibland blir du orolig inför en specifik situation, andra gånger är oron mer diffus.

 Ångest kan beskrivas som stark oro. Ofta finns det ingen specifik fara, ofta är det ”skrämseltankar”. Orsaken är ofta inuti dig än något yttre. Stark rädsla för att något ”hemskt” kan hända. Läs mera under vad är och vad göra om ångest www.snorkel.se

Stress är kroppens naturliga reaktion inför en utmaning. Du känner ofta av fysiska symtom först, som hjärtklappning eller svettiga handflator. Vi ska bli skärpta och fokuserade. Vissa jobbar bäst under ”stress”

Ångest kan vara en reaktion på stress. Men till skillnad från stress, där triggern ofta är något yttre, är orsaken till ångest ofta något inom dig.

Om du lider av ett ångestsyndrom kan du uppleva ihållande oro eller ångest utan en utlösande upplevelse, tanken på kan ”kicka igång” ångesten.  Det skiljer sig från stress där en händelse eller en pressad situation utlöser stressen.

Viktiga symtom att hålla koll på

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att både stress och ångest är naturliga reaktioner. En förklaring är att hjärnans flykt- och kampreaktion aktiveras.

Det är samma ”system” i kroppen, det ska kicka igång oss, få oss att agera och bli alerta och vaksamma. Fly eller slåss/kämpa.

 

Responsen är inte dålig i sig. Om du går över gatan och det kommer en bil rakt emot dig, så ska man snabbt kunna reagera och kasta sig undan utan att behöva tänka så mycket. Eller om man blir jagad av en ilsken björn. 

Problemet är när den dyker upp i situationer där det inte är hjälpsamt eller i proportion till hotet, det finns ingen ”fara eller hot” när skrämseltankar sätter igång reaktionerna i kroppen. Hjärnan kan inte skilja på en ”verklig fara” och det som bara finns i våra tankar och fantasier.

Vissa definierar stress som något som sker i nuet, medan ångest fokuserar på framtiden, att du snarare är rädd för att något som ska/kan hända, även om du inte vet exakt vad detta ”något” är. Katastroftankar är också ett vanligt inslag vid ångest..

En annan tydlig skillnad mellan stress och ångest att de oroliga känslorna inte försvinner trots att du inte längre befinner dig i en stressig situation.

Stress försvinner vanligen när du klarat av din uppgift, men ångestkänslor hänger sig kvar om du fortfarande tänker negativa ”skrämseltankar”.

 

Samma tekniker för återhämtning och hantera sin ångest. Medveten närvaro- att vara här och nu styra fokus och uppmärksamhet, lugn andning, avslappning. Låta kroppen få vila och slappna av.

Fysisk aktivitet är också bra för att få ut stresshormoner i kroppen.

Läs mera på Snorkel.se

 Prova också våra appar

Snorkelövning med olika röstövningar och instruktioner.

Skills Uppsala Snorkel reglera känslor (använd kod x330)

 

Skriv igen i frågelådan och berätta mera om just din stress eller ångest om du vill. Läs också andras frågor/svar i frågelådan.

 

Kram Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.