Skrämseltankar

Fråga

Hur tar man bort skrämsel tankar

Svar

Hej, tack för ditt brev.

Med skrämseltankar, menar du då tankar som leder till rädsla och skräck?

Tankar är vårat ”självprat” hur vi hela tiden talar tyst med oss själva kan man säga.

Det är som att ha någon gående bredvid hela tiden, som kommenterar vad man gör, det man ser, det som händer, hur man lyckas och så vidare.

Tankar är bara tankar och ingen sanning.

Men vi har en förmåga att TRO på tankarna, Åtminstone de negativa, de positiva tankarna som t.ex. att vi tänker att vi ser bra ut, att vi kommer att lyckas, att vi kommer att vinna pengar eller klara en jättesvår uppgift, sådana tankar tvivlar vi på och ifrågasätter.

 

Om man tänker negativt eller på ”hemskheter” och TROR på sina tankar, så blir man naturligtvis rädd.

Det går inte att ”få bort” tankar, utan de kommer och går, allt utifrån saker vi ser, hör, känner, upplever etc. Om man hela tiden har uppmärksamheten riktad mot sina tankar så förstärks de, grejen är att bara låta tankarna komma och gå, utan att göra något, tro på dem eller följa dem.

 

Man kan ju också själv styra vad man ska tänka på, tex genom att göra något lite svårt, tex rita en katt med vänster hand, noga.

Eller att skriva ner texten på en bra låt man hör, eller försöka komma ihåg vad man åt vissa dagar, vad man hade för kläder eller vilket väder det var.

Då blir tanken och uppmärksamheten riktad på det. Vi "styr” tanken dit vi vill.

På samma sätt så styr man och ”väljer” att uppmärksamma och tro de negativa tankarna.

Dina tankar gör dig tom rädd.

Rikta fokus på något annat istället, sjung för dig själv en bra låt i huvudet, (välj ut en favoritlåt, lär dig texten och sjung tyst i huvudet på samma sätt som du skulle gjort då du sjöng högt. Med tom höjningar och sänkningar)

Räkna hur många människor, bilar, hundar eller annat du ser. Du kommer att märka att du själv kan styra din uppmärksamhet dit du vill.

 

När en negativ tanke kommer så säg till dig själv- ”det är bara en tanke, ingen sanning” eller ”nu kom en tanke på att jag kommer att råka ut för en olycka”, då blir jag rädd. Nu kom en tanke på att jag hörde något konstigt, då blev jag nyfiken.

Man kan också ”parera” varje negativ tanke om sig själv, med en positiv.

Skriv en lista med positiva saker om dig och din omgivning, som ska eller har hänt, som du kan ta fram ock läsa för dig själv då en negativ tanke kommer.

 

Prova också beteendeanalys finns på startsidan.

Läs informationen och se instruktionsfilmen. Då kan du lära dig mera om hur dina tankar påverkar dig, hur du känner och gör.

 

Kram från Snorkel

Till toppen
Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.