Kräks nästan efter varje måltid.

Fråga

Jag kräks nästan efter varje måltid men jag hetsäter väldigt sällan. Har jag bulimi även om jag inte hetsäter?

Svar

Hej, tack för ditt brev. Du hade inte skrivit någon email adress så kunde inte svara direkt till dig.

Du skriver att du kräks efter nästan varje gång du äter, det låter jättejobbigt och allvarligt och så ska det ju naturligtvis inte vara!

Det är viktigt att ta detta på allvar, och försöka ta reda på vad det beror på. OM det är en ätstörning (man kan kräkas efter både bulimi och anorexi) eller om det finns andra orsaker bakom.

Mår du illa, finns tankar på att du "ätit för mycket, vill gå ner i vikt, tankar om att du känner dig överviktig, vill bli smal, mm" ?

Är det så att du mår illa och inte kan stoppa kräkningen, eller "framkallar" du den genom att tex "stoppa fingrarna i halsen"?

Man behöver näring för att kunna leva och fungera normalt, krånglar det, äter man för lite så mår man inte bra på många sätt.

Hur länge har du haft det så här, är det något som pågått en längre tid eller är det tillfälligt?

 

Din fråga gällde kort om du kan ha bulimi fast du inte hetsäter så ofta, kan inte ställa någon exakt diagnos, men visst kan du ha bulimi, men även anorexi eller anorexi UNS..

 

Man behöver veta mera om dig och ditt ätande, kanske ta prover och göra undersökningar.

Kanske också utesluta att det handlar om någon somatisk åkomma, det skulle ju kunna vara laktos eller glutenintollerans, "stressmage", eller någon annan form av gastritbesvär, som har någon fysisk orsak och orsakar kräkningar efter intag av mat.

Det kan också t.ex. bero på inre eller yttre stress, att du ätit för lite under en längre tid och därför mår illa, att du spänner och oroar dig för att må illa då du ska äta och får ångest som ökar och sätter igång illamåendet i en ond cirkel. Eller då att du har en rädsla för att gå upp i vikt och äta för mycket, "viktfobi".

 

Vet dina föräldrar om detta? Berätta annars för dem och ta kontakt med skolsköterska på din skola. Ni kan också vända er till Vårdcentralen så att du får en ordentlig somatisk undersökning.

Har detta pågått en tid så har du kanske minskat i vikt och väger för lite, vilket påverkar din kropp och alla dina organ, det är viktigt att kolla upp.

 

Du behöver få hjälp och stöd att sluta med detta som orsakar stor skada på bla kroppen och tänder.

Ätstörningar är en allvarlig sjukdom, hur längre det går, hur "djupare man fastnar" desto svårare är det att komma ur det, särskilt på egen hand.

 

Fundera också på hur det ser ut i ditt liv, hur fungerar det med skolan, kompisar, fritidsaktiviteter och hemma i familjen. Är det något särskilt som hänt i ditt liv, hur mår du rent allmänt.

Är du glad, mår bra och har en meningsfull vardag, eller är du ledsen, stressad och har det tungt?

"Kropp och knopp" hänger ihop, är vi ledsna och oroliga påverkar det också kroppen och hur den fungerar.

 

Du ska inte fortsätta att ha det så här, utan ta ditt beteende på allvar.

Skriv gärna igen om du vill, många hälsningar Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.