Mardrömmar

Fråga

Jag har mardrömmar ofta, pågått i snart 2 år, och mardrömmarna brukar vara sig lika oavsett jag inte tänkt på det jag drömmer om.

Är detta normalt?

Svar

Hej, tack för ditt brev.

Sömn är oerhört viktigt för att vi ska fungera korrekt. Det ger kroppen en möjlighet att slappna av och starta om inför nästa dag, återhämta sig.

När den funktionen störs så kan det också få konsekvenser.

När vi drömmer mardrömmar kan vi hamna i stressläge, vilket förhindrar kroppen från att slappna av.

Detta kan i sin tur leda till trötthet dagen därpå.

 

Mardrömmar då och då är förstås inga konstigheter och kan snarare vara något positivt – ett sätt för ditt omedvetna att berätta något för dig som är värt att ta tag i.

Mardrömmar är inte ”farligt” men när det blir vardagsmat kan det i stället påverka din livskvalitet negativt.

 

Det finns många olika orsaker bakom det vi drömmer om, och om det är mardrömmar, det är också väldigt olika om vi kommer ihåg våra drömmar.

Vi har flera drömperioder under natten. Mardrömmar har vi lättare att komma ihåg och uppmärksamma, eftersom vi lättare vaknar av dem.

 

Psykisk ohälsa, traumatiska upplevelser (det är vanligt att man får mardrömmar vid PTSD) stress, alkohol, mediciner, nikotin, koffein och droger, är exempel på saker som påverkar sömn och mardrömmar.

Man ska inte tveka att söka hjälp oavsett orsaker.

Kontakta Vårdcentralen i första hand. Dessa underliggande problem kan man behöva ta tag i.

 

Denna webbsida handlar om tidiga insatser och verktyg vid olika former av psykisk ohälsa och stress, information och övningar.

Du kan med fördel läsa mera om psykisk ohälsa och använda övningar på webbsidan och i våra appar för att minska stress och oro, och sova bättre.

Läs också sömnråd på sidan.

Appen Snorkelövning, med övningar i att hantera ångest, stress mm. Övningar i avslappning, avspänning medveten närvaro mfl.

Appen Skills Snorkelreglera känsla, som handlar om känslor och att reglera starka känslor. Använd lösenord X330.

 

Det finns också lite knep man kan försöka på egen hand om det inte hänger ihop med något av ovanstående.

 

- Prata om dina mardrömmar Om du vaknar mitt i natten efter en hemsk mardröm, håll den då inte inom dig.

Berätta någon direkt efter uppvaknandet eller skriv ner dina tankar, hur hemskt det än är att prata om det.

Berätta vad som hände, vilka känslor du hade samt vilka personer som eventuellt var delaktig i drömmen.

Precis som med vardagliga bekymmer känns det alltid bättre att prata med någon om det som tynger en.

Det inger ett lugn och man återhämtar sig snabbare när man får ut det hemska ur tankarna.

Detta kan också förebygga framtida mardrömmar, både för resten av natten och i framtiden.

 

Du kan också skriva ner drömmen men byta ut slutet som att drömmen slutade lyckligt. Tänk sedan på drömmen under dagen, men byt ut slutet mot ditt mera ”lyckliga slut”. Den ”lösning” du har på det som händer i mardrömmen.

Det behöver inte vara ”verkligt”- det är ju en dröm. (du flyger därifrån, tio vita hästar tar dig fram i tid, du ger ”monstret” en kram och vips blir det en kanin, din fruktade sjukdom med utslag- det gick att ”borsta bort” utslagen…)

 

- Ha inte mobilen i sängen, det ökar stress och man ”ligger på spänn”. Sovrummet är en mobilfri zoon! Undantaget är om telefonen är den enda väckarklockan du äger. I så fall ställer du alarmet utanför sovrummet och lägger mobilen direkt på plats när du går in i sovrummet.

Likaså ska du självklart ha mobilen bredvid dig om det får dig att känna dig trygg, exempelvis om du vill kunna ringa någon om mardrömmen slår in.

Det viktiga är att du inte surfar runt eller kollar sociala medier innan du somnar. Man vill inte fylla hjärnan med en massa intryck minuter innan man ska sova. Det bästa är att lägga ifrån sig mobilen helt och hållet två timmar innan läggdags. Man vet att ljuset från mobilskärmen kan störa din sömn. Så ställ eventuellt ditt alarm och lägg ifrån dig telefonen för nästkommande timmar. Eller köp en väckarklocka.

 

- Lämna stress och oro utanför sovrummet Gör sovrummet till en plats där inga orosmoment kan förekomma. Försök att lämna alla bekymmer utanför sovrummet oavsett om det handlar om nervositet inför morgondagens uppgifter eller en konflikt som skett under dagen.

Om dina bekymmer ofta uppkommer under kvällstid så kan du försöka ha som rutin att ha en “grubbelstund” tidigare på dagen.

Ta fem minuter av din tid och tänk igenom det som tynger dig. Kom ihåg att morgondagen är en ny dag med nya möjligheter.

Grubbel innan man somnar kan ha en dålig inverkan på dina drömmar, och kan du lämna negativa tankar utanför sovrummet så är det högst rekommenderat.

 

- Undvik läskiga filmer och böcker Detta kan säga sig självt att skräckfilmer och liknande kan påverka vad du drömmer om på natten.

Det behöver inte nödvändigtvis vara så att skräckinjagande böcker, ljudböcker eller filmer leder till mardrömmar. Däremot kan de påverka sömnen negativt om dessa brukas strax innan du lägger dig. Det kan vara scener som gör dig stressad och orolig på natten.

Så om du gillar spännande läsning och filmer, försök då att ägna tid åt dessa tidigare under kvällen i ett rum som inte är helt mörkt.

 

- Undvik sovmorgnar. Sovmorgnar kan vara skönt, men det finns forskning som visar att ju längre tid du sover, desto större blir sannolikheten att du drömmer mardrömmar.

Kanske är du en av de som drömmer mardrömmar när du väljer att somna om efter att klockan ringt på morgonen. Risken är större att drömma om hemskheter då.

Sov därför inte mer än åtta timmar per natt, och försök att inte snooza väckarklockan.

 

- Undvik viss kost sent på kvällen Att äta sent på kvällen, särskilt fet eller kryddstark mat, kan påverka nattsömnen på ett negativt sätt.

Att när du sover tvinga kroppen till att förbränna mycket mat rubbar din sömn. Om du blir hungrig sent på kvällen kan du byta ut mat mot till exempel osötad yoghurt eller keso.

Att äta för nära inpå läggdags är mardrömsbränsle. Det kan nämligen påverka din ämnesomsättning vilket gör att hjärnan blir mer aktiv. Livsmedel med uppiggande effekt sent på kvällen ska du undvika in i det sista. Tänk bort allt som innehåller socker. Även kaffe och läskedrycker (även om du tror dig inte vara lättpåverkad av koffein) ska väljas bort. Alla dessa livsmedel kan rubba din sömn vilket kan leda till mardrömmar.

 

- Håll igång kroppen och stressa ner Hur ser din hälsa ut i stort? Det går i de allra flesta fall att dra paralleller mellan mardrömmar och din fysiska samt mentala hälsa. Stress är en av de vanligaste orsakerna till mardrömmar. Enligt forskning är sannolikheten att drömma mardrömmar betydligt större om du har dålig självkänsla. När det gäller stress och

För att minska stress är det, som numera är fakta, viktigt att röra på sig och hålla konditionen i gott skick. Har du ett stillasittande jobb/skola? Ut och rör på dig minst 30 minuter om dagen i raskt tempo. Det kan göra underverk för ditt fysiska och mentala mående, och faktiskt, dina drömmar.

Läs mera på denna webbsida under VAD ÄR och VAD GÖRA vid stress.

 

- Skapa din egna rutiner vid sömn. Att varva ner efter hektiska dagar är en förutsättning för en god natts sömn, vilket också ökar chanserna till att slippa drömma obehagliga drömmar på natten. Vänd om möjligt inte på dygnet, ha fasta regelbundna sovtider oavsett veckodag och gör endast lugna aktiviteter timmarna innan sömn.

Du kan ta ett avkopplande bad, meditera eller göra avslappnings- och andningsövningar.

 

Hoppas detta var en liten bit på vägen. Kram Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.