Hur kan man hjälpa någon vid en kris.

Fråga

Hur man hjälpa tillbaka till vardagen en person efter en sådan kris?

Svar

Hej, tack för ditt brev.

Du har funderingar hur du kan hjälpa en vän ”tillbaka till vardagen” efter en kris, du skriver ingenting vad krisen innebar. Inte heller något om hur gammal du och personen i kris är.

Vissa saker är svårare att ”acceptera” komma över och lämna bakom sig, är man mycket ung behöver man stöd från familj, föräldrar, skola med mera.

När man befinner sig i en kris av något slag, så hamnar man i ”chock” allt i livet känns som det är upp och ned. Man blir helt överrumplad av känslor som man har svårt att sätta ord på, förstå och förklara. Det kan ske snabba växlingar i känslor. Ilska, förtvivlan, sorg, ledsnad, ångest och så vidare.

Ibland så genomgår man ”sorgeprocessen”/ krisen ganska snabbt, man sörjer under en period men kan sedan acceptera det som hänt, släppa och gå vidare i livet.

Men ibland så fastnar man, kan inte släppa.

Under den ”akuta sorgen” så är det ofta så att man har svårt att komma sig för att göra något annat, kan inte sluta tänka det som hänt, man gråter mycket, man börjar dra sig undan, slutar med aktiviteter, slutar träffa vänner, grubblar, ältar och så vidare.

Man blir som ”paralyserad”. Inget annat känns lustfullt, meningsfullt eller rolig. Kanske ältar man om och om det som hänt.

Tänker att det aldrig kommer att bli som förr igen. Det är normalt under den ”akuta sorgen” men om man fastnar i dessa känslor, tankar och beteenden under en längre period så finns risken att bli nedstämd/deprimerad till slut.

Det är mycket begripligt att du har massor av frågor och tankar i sitt huvud, vad hände egentligen? Varför förändrades allt så plötsligt? Var det något jag gjorde?

När det händer svåra saker i livet är det viktigt att få reagera på det, ha alla känslor som kommer.

En kortare period kan man behöva ”stanna upp” och bara få ta hand om sig själv.

Men det är som sagt viktigt att inte fastna där, som du skriver ”komma tillbaka till vardagen”

Kanske i små steg framåt.

 

Det är viktigt att ”hålla igång” ha rutiner, aktivera sig, kanske prova något nytt, umgås med vänner, familj, satsa på jobb/skola, blicka framåt, ha mål och så vidare.

Tillåta sig att vara ledsen men inte ”gå under” ta hand om sig själv, sköta om sig själv på olika sätt.

Viktigt med mat, sömn och fysisk aktivitet.

Att fastna i tankar gör att man blir passiv och hindrar från att faktiskt hitta andra saker som kan vara roliga och trevliga på sikt, och som får en att må bra.

Att bokstavligen RESA sig upp och göra något annat då man hamnar i ältande och negativa tankar.

Kanske ha en ”krislista” på saker att aktivera sig med som bryter ältande.

 

Då man hamnat i en kris kan man behöva acceptera att det som hänt har hänt, oavsett hur hemskt och oacceptabelt det är.

Ofta värjer man sig och vill helst inte se på det som faktiskt hände, skjuter bort det och bara fastnar i starka känslor.

Acceptans innebär att man behöver bestämma sig för att accepter, i hjärna och kropp, fast man helst inte vill och att man önskar att det vore annorlunda.

Det innebär inte att man säger OK, att man ”ger sig” eller att man på något sätt gillar det som hänt, tvärt om, det Handlar om att verkligen SE det som hände.

Det kan vara det som behövs för att släppa och kunna gå vidare.

(du kan läsa mera om strategier som just acceptans, på Snorkels webbsida)

Man behöver bestämma sig och ha en plan vad man ska göra då tankar, hopplöshet kommer, VARFÖR, NEJ, HUR KUNDE DET SKE, MITT FEL,ALDRIG BRA IGEN, och så vidare, det gör dom ofta till en början.

Påminna sig själv om att man bestämt sig för att acceptera, släppa och gå vidare, göra annat än att älta det som varit.

Man har också stor hjälp av att använda avslappning och andningsövningar, påminna sig om att acceptera samtidigt som man andas lugnt ända ner i magen och slappnar av i kroppen.

 

Det finns många övningar och strategier på www.snorkel.se och i våra appar;

Snorkelövning, röstövningar och instruktioner för att hantera ångest, ledsen/nedstämd, stress, med mera.

Appen Skills Snorkel reglera känsla använd kod x330. (handlar om känslor, varför vi har dem och övningar för att reglera minska straka känslor som hotar att dränka en)

 

Att ta sina vänner och sin familj till hjälp för att aktivera och ”skingra tankar”, kanske göra någon fysisk aktivitet, (att träna är också bra för att minska stressnivåer i kroppen) är en bra idé.

Du kan också tipsa om vår webbsida och våra appar.

Ni kan kanske prova övningar tillsammans.

Vänner och familj kan också vara bra att ”prata av sig” med ibland.

Men som vän kan man inte ta ansvar för hur någon mår, man kan erbjuda att finnas där, lyssna, avleda, peppa och att vara en person att göra aktiviteter med, men det kan också vara så att din vän behöver professionell hjälp, om man inte kommer ur sin kris och reaktionerna.

 

Det är viktigt att du också tar hand om och sköter om dig själv, gör det, det är du värd, du verkar vara en fin person som vill hjälpa din vän.

Kram från Snorkel Skriv igen i frågelådan om du vill.

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.