Skulle vilja prata med någon om min ångest.

Fråga

Jag skulle behöva prata med nån känner att jag behöver prata ut om min ångest osv

Svar

 

Hej, tack för ditt email.

Tyvärr har inte Snorkel någon chattfunktion, eller möjlighet att ”prata” med någon av de ungdomar som skriver hit. Bara skriftliga svar på frågor, information och tips/råd.

Vet inte hur gammal du är eller vart du bor, det ser lite olika ut i olika kommuner.

Elevhälsan, med skolsköterska och kurator finns för det allra mesta, ungdomsmottagning, Vårdcentralen, unga vuxna, Bup, med mera, utifrån behöv och ”vårdnivå”. Det är också viktigt med stöd från familjen.

Webbsidor med chattfunktion är till exempel BRIS, röda korset med till exempel jourhavande kompis och jourhavande medmänniska, mind.se och killar.se.

Du har inte skrivit något specifikt alls om just din ångest, hur den ser ut, när den triggas, vad du gör då med mera, så det är svårt att ge dig några konkreta råd.

Ångest/oro är en otroligt stark kraft, vilket den behöver vara, det är vårt skydd och en livsviktig överlevnadsstrategi, ska skydda oss från faror som kan hota vårt liv. Om det bara var en ”svagt tickande klocka” så skulle vi inte lyssna och agera snabbt och effektivt vid verkliga faror, som då vi kommer hem och överraskar en inbrottstjuv, blir jagade av en ilsken björn, eller en bil kör emot oss på fel sida av vägen. Man måste reagera och agera snabbt och direkt, utan att tänka så mycket.

Den delen i hjärnan som är vårt ”brandlarm” heter amygdala, den delen av hjärnan där förnuft, planering, logiskt tänkande mm sitter heter Frontalloben. Amygdala har ingen kontakt med frontalloben utan man ”känner och agerar” utan förnuftigt tänkande. Därför agerar vi inte så ”smart och genomtänkt” då vi följer akuta känslan vid ångest, fast det kanske känns så just då.

Brandlarmet har som en scanner som scannar av tecken på ”eventuella faror” och vid minsta misstanke sätter larmet igång. Den larmar kroppen för att förbereda oss för att fly ifrån eller kämpa emot ”faran”.

Hjärnan kan som sagt inte skilja på verkliga faror, och faror som bara finns i våra tanker ”tänk om” tankar, tänk om det eller det händer.

Det drar igång amygdalas stress/larmsystem, allt blod går ut i musklerna för att göra oss starka och snabba, andningen blir ytlig för att syresätta musklerna av samma anledning, vi får tunnelseende- allt fokus ska vara på ”faran” kroppen blir spänd, med mera

(läs mera om ångest under VAD ÄR och VAD GÖRA, tipsar också om Anders Hansens program om hjärnan och stress, som finns på SVTplay nu)

När man känner starkt obehag-rädsla/oro- så följer man ofta sin känsla-tror på alla symtom och flyr från obehaget och detta ökar osäkerhet, rädsla och ångest i en ond cirkel.

Denna webbsida har information om oro/ångest, vad det är och vad man kan göra. Finns också två appar

Läs mera och prova exempelvis

Beteendeanalys- se en kedja av händelser.

Hur situation, tankar, känslor, det som händer i kroppen och det vi sedan GÖR- påverkar oss på kort och lång sikt.

Se instruktionsfilmen, läs informationen, så förstår du mera hur du gör egen analys.

Apparna:

Snorkelövning med olika övningar i att hantera/minska ångest.

Skills Uppsala Snorkel reglera känslor- kod x330, handlar om känslor, varför vi har dem och olika övningar.

Läs också andras frågor och svar i frågelådan.

Hoppas du får kontakt med någon att prata med, skriv igen i frågelådan om du vill.

Kram Snorkel

Till toppen
Beteendekedja

Beteendecoach

Det kan vara svårt att se konsekvenserna i det man gör, varför man gör som man gör.

Snorkel logga

Snorkelövning

Övningar och information som hjälper dig att må bättre i stressade och utsatta situationer!

Pusselbit

Skills/Snorkel – Reglera känslor

Den här appen är ett verktyg som kan hjälpa dej att reglera din känsla. För instruktioner och lösenord se fliken Appar.