Porrberoende

Fråga

Hej! Jag är 19 år gammal och porrberoende har mycket ångest livet fungerar inte alls vad ska jag göra?😭

Svar

Hej, tack för ditt mail.

Verkligen klokt av dig att du reagerat och agerar för att få hjälp med detta, en vanlig komponent vid riskbruk och beroende är förnekelse, man skyller på allt och andra, klarar inte av att se och inse att man är beroende..

 

Att kolla på porr är till viss del socialt accepterat, särskilt om man är ”ung och singel”, något som mer eller mindre ”alla gör” precis som att dricka alkohol, MEN, vi har ett stort antal personer, både unga och äldre som har ett svårt och helt livshandikappande alkoholberoende!!

 

Nätporr kan vara väldigt beroendeframkallande, och precis som vid annat beroende för det med sig en mängd av negativa konsekvenser på lång sikt. Så det är inte konstigt alls att du känner stor ångest och har svårt att få livet att fungera.

Porrberoende kan på sikt leda till konsekvenser som t.ex. Depression, ångest, humörsvängningar, konstant känsla av skuld, allting annat är tråkigt”- man får inte dopaminkickar på samma sätt av andra aktiviteter mm

Vi ser nog bara toppen på isberget av ett ökat antal unga (och vuxna) med porrberoende, den lättillgänglighet och det stora utbud som finns nu har kommit senaste 5-10 åren, internet och smartphons och Ipad mm, gör att det är ett obegränsat utbud av ”nya partners” hela tiden. .

Droger/alkohol och även Porr, tillför hjärnan dopamin, ”ett må bra hormon” något som vi människor (och andra djur) vill ha mera av och det gör att suget efter MERA Porr blir större och större, tar över hela livet på ett tvångsmässigt sätt, på sikt blir man också fysiskt och psykiskt mera ”okänslig” för vanlig mellanmänsklig sex, det ”räcker” inte..

Hjärnan behöver allt mer för att få den ”kick” den fick tidigare, och får inte längre ”kickar” av andra situationer och aktiviteter, så det blir en ond cirkel av ökat beroende där man tappar kontrollen.

 

Det är därför det är så svårt att sluta, man behöver ungefär samma hjälp att sluta som en narkoman behöver.

 

Om du googlar på porrberoende hittar du en mängd information och om insatser för att klara av att sluta.

Det finns bla. ett liknande 12-stegsprogram som finns vid alkoholism.

Det finns en mängd privata aktörer för stöd och hjälp om du vill läsa mera.

 

Jag vet inte var du bor, men annars är ett första steg är att vända sig till Vårdcentralen där du bor för hänvisning vidare.

På denna webbsida finns ett avsnitt under ”vad är” och vad göra” om beroende/riskbruk, dock inte specifikt just porrberoende, men som jag skrev tidigare är det ungefär samma typ av behandling- träna på att avstå och stå emot.

Så du kan läsa mera på denna sida om hjälp vid riskbruk/beroende, vad som händer i hjärnan och vad man kan göra som hjälp för att ”stå emot” för det handlar ju om att totalt ”rensa hjärnan” sluta totalt/helt och hållet- och det är svårt att stå emot suget.

 

Du kan t.ex. prova beteendeanalys, för att se vilka mönster, tankar, känslor och beteenden du fastnat i.

Du kan kartlägga ”risksituationer”/triggers, NÄR och varför osv.

https://www.snorkel.se/vad-ar/riskbruk/ar-jag-i-riskzonen/

för att veta ”risksituationer” Och använda olika strategier som finns beskrivet för att ”stå emot suget”- aktivering, krislista och krisplan, träning, minska tillgängligheten mm.

Ge inte upp, goggla så ser du att du är långt ifrån ensam om detta, och att det finns mycket hjälp och stöd att få. Skriv igen i frågelådan om du vill.

Kram från Snorkel